Pigmentverandering (Hyperpigmentatie)

De kleur van de menselijke huid is komt voornamelijk voort uit de productie van melanine door gespecialiseerde cellen in de huid genaamd melanocyten. Dit gebeurt met behulp van het aminozuur tyrosine in de onderste basale laag van de opperhuid (epidermis). Melanine absorbeert en reflecteert schadelijke uv straling en beschermt de huid hiermee van beschadiging. Melanocyten zijn meer of minder actief, afhankelijk van de blootstelling aan zonlicht. Overmatige blootstelling aan zonlicht kan een oneffen verdeling geven van melanine in de huid. Een sproet-achtige verdeling op aangedane huid kan ontstaan, zogenaamde lentigines of “ouderdomsvlekken”.

Blootstelling aan zonlicht zorgt voor inflammatie van de huid. Dit heeft onder andere dilatatie (vergroting) van kleine aders in het gezicht tot gevolg, waardoor roodheid op de korte en lange termijn toeneemt. Verder worden melanocyten geactiveerd, waardoor deze cellen meer melanine zullen gaan produceren. Ook kunnen medicamenten en verschillende huidaandoeningen als acne en eczeem hyperpigmentatie veroorzaken. Progesteron en oestrogeen kunnen uitgebreide hyperpigmentatie veroorzaken, ook wel bekend als melasma.

Mensen met een lichte huidkleur zouden eigenlijk altijd minimaal SPF factor 30 of hoger moeten gebruiken om huidschade op de lange termijn zoveel mogelijk te voorkomen. Verder kunnen anti pigment crèmes tot op zekere hoogte helpen om de donkere vlekken te verminderen.  Ingrediënten als Betaine, gist extracten, linolzuur , Nalidone, kojic zuur, azelaïnezuur, aloesin (Aloe Vera), vitamine C (L-Ascorbic Acid) & E (Tocopherol) verhinderen het klieven van de aminozuur tyrosine waardoor minder pigment wordt gevormd. Verder kan door middel van versnelde vernieuwing van de oppervlakkige hoornlaag, de donkere tint verminderen. Ingrediënten die dat ondersteunen zijn vitamine A (Tretinoine), α-hydroxyacids (AHA-fruitzuur) en een salicylzuur.