Roder verkleuring van de huid, rimpels en verschillen in pigmentatie (tinten bruin van de huid) zijn een onvermijdelijk gevolg van ouder worden. Onderzoek laat zien dat een gezicht met meer rimpels en kleurverschillen significant ouder word geschat. Huid veroudering is een natuurlijk en gecompliceerd proces, dat we helaas niet kunnen stoppen. De snelheid van het verouderingsproces wordt slechts 20% door het DNA bepaald. Dat betekent dat de overige 80% veroorzaakt wordt door omgevingsfactoren.

De ouder wordende huid

Bij het verouderen van de huid ontstaan meer rimpels door een tekort aan collageen, elastine en vocht. Echter kunnen rimpels en kleurveranderingen ook ontstaan door externe invloeden zoals teveel zon en roken bijvoorbeeld. Herhaalde blootstelling aan de zon veroorzaakt een reeks kleine beschadigingen in de huid, onder andere aan het menselijk genetisch materiaal (DNA) in de kern van de huidcellen. Een natuurlijk mechanisme van de huid kan deze schade gedeeltelijk repareren. Echter bouwt de schade in de huidcellen zich op naarmate de jaren vorderen, waardoor huidveroudering optreed, maar ook de kans op huidkanker op hogere leeftijd sterk toeneemt. De meeste schade wordt gedaan door de zogenaamde UV-A straling.

Het effect van roken

Het exacte effect van roken op huidveroudering van de huid in het gezicht is niet bekend. Wel is in het algemeen bekend dat tabak zorgt voor oxidatieve stress, waardoor bloedvaten uiteindelijk verstopt raken en de huid onvoldoende zuurstof krijgt. Tevens wordt het immuunsysteem onderdrukt en verhoogt het de activiteit van metallo-proteinase MMP-1, een enzym wat er specifiek voor zorgt dat collageen wordt afgebroken. Nicotine zorgt voor het samenknijpen van bloedvaten, vertraagde wondgenezing en verhoogt de snelheid van huidveroudering. Verder denkt men dat roken ervoor zorgt dat de huid sneller uitdroogt.

Om al deze schadelijke effecten op de huid zoveel mogelijk te minimaliseren wordt aangeraden speciale anti-aging producten te gebruiken. Met ingrediënten als Matrixyl, vitamine C en E en geïntegreerde UV bescherming blijft uw huid in optimale conditie.