Droge huid

De huid is een van de grootste organen van het lichaam. De huid beschermt het lichaam tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Normaal gesproken bestaat er een evenwicht in de waterhuishouding van de huid. Met name vetten zorgen voor een evenwichtig milieu in de huid. De huid droogt uit wanneer door omstandigheden de vetten in de huid afnemen. Dit kan gebeuren door het gebruik van stoffen die huidvetten doen verdwijnen zoals bijvoorbeeld: water, zeep en reinigingsmiddelen. Wanneer de hoeveelheid huidvetten in de huid verminderd is wordt de huid echter makkelijker doorlaatbaar voor water en is de juiste balans van de vochthuishouding in de huid verdwenen en droogt de huid uit. Hierdoor wordt de huid rood en schilferend. Bovendien kunnen kleine kloofjes in de huid ontstaan.

Veel wassen met water en zeep veroorzaakt dus een droge huid. Er zijn echter nog meer factoren die het risico op een droge huid verhogen zoals: kou, droge lucht, hogere leeftijd en verschillende huidaandoeningen waarvan de meest bekende uiteraard atopisch eczeem is.

Hoe voorkom en behandel ik een droge huid?

Het is belangrijk om niet teveel, te heet en te lang te douchen en daarbij veel zeep producten te gebruiken. Tegenwoordig houdt nagenoeg niemand zich aan deze vervelende standaard adviezen van de dermatoloog. Om toch te voorkomen dat de huid teveel uitdroogt is het van belang om dagelijks adequate vochtinbrengende crèmes te gebruiken. Direct na het douchen goed afdrogen en insmeren combineren met het insmeren van de huid vlak voor het slapen gaan is vaak voldoende om uitdroging te voorkomen. Dermatologen schrijven in het algemeen standaard vaseline preparaten voor. Deze crèmes trekken helaas niet goed in de huid en maken de huid langdurig vet. Dit zorgt voor onpraktische situaties waardoor deze crèmes vaak niet adequaat gebruikt worden. Alternatief hier is de Floxia soothing daycream, omdat deze crèmes speciaal zijn ontworpen voor het herstellen van het evenwicht in de tijd met maximaal comfort.