De vette huid

Door verhoogde talgproductie hebben sommige mensen een vettere huid dan gemiddeld. Vaak is dit geen enkel probleem. Echter is de kans op grove poriën, acne en andere oneffenheden hierbij verhoogd. Wanneer deze huid te intensief gereinigd wordt, zal het de huid alleen maar stimuleren nog meer talg aan te maken, waardoor de problemen kunnen verergeren.

Acne

Acne komt heel vaak voor, met name tussen het 12de en 25ste levensjaar. Helaas kan het ook heel jong beginnen en langdurig aanhouden. mannen zijn vaker aangedaan dan vrouwen. Meestal komt het voor in het gezicht, maar het kan ook op de rug, de nek in op de borst voorkomen. De klachten kunnen variëren van mild tot zeer ernstig. Ongeveer 8 van de 10 tieners hebben minimaal milde acne klachten, echter 3 van de 10 heeft acne in een mate die littekenvorming kan geven. Dit kan voorkomen worden door adequate behandeling van de huid.

Talgklieren liggen net onder de huid en produceren talg om de huid soepel en vet te houden. Talg komt door kleine poriën, waaruit ook de haren komen, door de huid aan de oppervlakte. Door hormonale activiteit gaat men meer talg produceren in de pubertijd. Acne ontstaat door verstopte poriën (comedonen), welke te zien zijn als de zogenaamde zwarte mee-eters. De poriën raken aan de buitenkant verstopt door bijvoorbeeld dode huidcellen, te vette crèmes of een laag make-up. Onder deze verstopping blijft talg zich ophopen, waardoor uiteindelijke ook inflammatie ontstaat. Overige oorzaken van acne zijn: gebruik van de anticonceptie pil, overmatige zweten, medicatie, anabole steroïden of het polycysteus ovarium syndroom.

Wat kunt u zelf doen

Gebruik geschikte producten die speciaal zijn ontworpen om een vette huid in balans te houden. Voorkom het gebruik van te agressieve cleansers of toners. Met name het gebruik van een exfoliant is belangrijk bij dit huidtype om verstopping van de talgklieren te voorkomen. Salicylzuur is hier een voorbeeld van. Dit dringt diep door in de poriën en verwijdert dode huidcellen en talg. Tevens heeft het een ontstekingsremmende werking. Vette moisturizers moeten worden voorkomen. Gebruik in plaats hiervan milde reinigende gels of dunne moisturizers met actieve ingrediënten, geschikt voor een vette huid zoals: Vitamine C, niacinamide, Vitamine B2 en B5.

Een heftig acne moet vaak behandeld worden door een dermatoloog waarbij vaak Isotretinoine (Roaccutane) wordt voorgeschreven. De talgproductie wordt hierbij sterk geremd en de huid wordt vaak erg droog. Om een goede balans te behouden kunnen bijvoorbeeld deze producten gebruikt worden.